Рецепт медицині: підтримка влади

17 липня 2013, 12:24
«Молодь Черкащини», №29, 17 липня 2013 року

У цьому переконана головний лікар Катеринопільської центральної районної лікарні, депутат обласної ради Людмила Борецька.

1978-го після закінчення Вінницького медичного інституту імені М. Пирогова з призначенням приїхала до Катеринополя. І, як кажуть, звідси ні на крок. Дільничний терапевт, заступник головного лікаря, а останні 11 років – головний лікар. За цими посадами авторитет і визнання. А для медика Борецької найголовніше – покликання, відповідальність за свою працю.

Попри скандали під час реформування охорони здоров’я то там, то сям на Катеринопільщині обійшлося без ексцесів.

– Насамперед тому, що влада підтримує медицину, – підкреслює Людмила Андріївна. – У кожному населеному пункті району діє фельдшерсько-акушерський пункт чи лікарський пост. Вони обладнані належним медичним обладнанням. Кошти на це? Сільські ради, районна рада, обласна рада, районна державна адміністрація вважають сільську медицину пріоритетною.

Сьогодні в ЦРЛ 128 лікарняних ліжок, 220 відвідувань, лікувальний заклад постійно поповнюється сучасним обладнанням. А взагалі відділення інтенсивної терапії не периферійної лікарні, а рівня високого. Сюди вкладені кошти місцевого бюджету, фінансово допоміг і народний депутат України, Герой України Геннадій Бобов. Рентгенодіагностичний комплекс – нове обладнання, також оновлено лабораторне оснащення.

За ініціативи голови райдержадміністрації Олексія Бардаченка старе приміщення поліклініки переобладнане у інфекційне відділення.

Людмила Андріївна і господарювати вміє. Відремонтовано покрівлю. Лікарня взяла на себе водопостачання і опалення, якщо виникнуть перебої в електропостачанні, то виручає своя енергетична установка.

Для сіл Мокра Калигірка, Лиселівка, Ярошівка відкрито пункт швидкої допомоги. Тепер пацієнта швидко доправлять до лікарні. На ФАПи за графіком виїжджають спеціалісти районної лікарні. До речі, фахівці тут висококваліфіковані. Вони поставлять хворого на ноги не гірше, ніж столичні.

За ініціативи Людмили Борецької за кошти місцевого бюджету випускниця Черкаського медичного коледжу навчається в Запорізькому медичному університеті і повернеться працювати в село Ярошівка.

А як вдалося реорганізувати шість дільничних лікарень в амбулаторії сімейної медицини, оминувши невдоволення місцевих громад?

– Фахівці, представники влади разом з представникамит громад ґрунтовно вивчили роботу цих лікарень і прийшли до висновку, що краще буде, коли на денному стаціонарі люди поправлятимуть здоров’я, а зекономлені кошти спрямують на зміцнення матеріальної бази амбулаторії, – пояснює Людмила Борецька.

І такий крок виявився правильним.