Василь Касян: «Ми повинні готуватися до змін»

09 серпня 2013, 16:03
«Черкаський край», №64, 9 серпня 2013 року

Провести широке обговорення проекту Концепції розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні — таке завдання органів місцевого самоврядування Черкащини на етапі підготовки до реалізації цього документа.

Нову Концепцію розвитку місцевого самоврядування Президент України Віктор Янукович ініціював під час Міжнародних муніципальних слухань ще у 2011 році. Тоді Глава держави поставив три основні вимоги до результатів реформування місцевої влади: перша – розширення прав територіальних громад; друга – децентралізація влади; третя – нова якість адміністративних послуг населенню.

У результаті такого реформування ми отримаємо ефективнішу модель управління. Реалізація цих завдань також буде кроком до виконання Україною положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Децентралізація владних повноважень (через закладений у Концепції принцип субсидіарності) призведе до посилення ролі місцевих громад. Розбудова системи врядування має відбуватися не згори донизу, а знизу догори.

Регіони України суттєво розрізняються за своєю соціально-економічною структурою. З огляду на це логічним був би такий перерозподіл бюджетів, який дозволив би регіонам, які можуть це зробити за рахунок власної економічної бази, самостійно вирішувати свої головні проблеми.

Зрозуміло, що при передачі повноважень на місця необхідно буде кардинально переглянути і вдосконалити бюджетні матеріальні, фінансові та організаційні умови для здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих державою повноважень. Делеговані державою мають бути профінансовані повністю.

Рівень місцевих бюджетів у перерахунку на одного жителя не може бути меншим, ніж рівень державного бюджету. Особливо це важливо для розвитку сільських територій. Адже в середньому кількість жителів у черкаських селах, залежно від району, коливається від 180 до 400. Кожне восьме село на Черкащині має менше 100 жителів.

Тому в Концепції закладено норми щодо реалізації права територіальних громад на добровільне об’єднання. При цьому передбачається надання обов’язкової й одночасної державної підтримки новоутвореним об’єднаним громадам для налагодження власної інфраструктури.

Черкащина вже робить перші кроки, як і інші регіони, запроваджуючи різні форми співробітництва та кооперації між громадами. Вони об’єднуються для забезпечення пожежної охорони, ремонту доріг, утримання будинків ветеранів або, у перспективі, створення сільських комунальних підприємств.

Обласній раді необхідно прийняти Програму розвитку місцевого самоврядування у Черкаській області на 2013-2015 роки. На мою думку, програма повинна мати чотири основні напрямки.

Перший – «Розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів». Як відомо, кожне нове скликання в ради приходить щонайменше третина новообраних сільських і селищних голів, відбувається оновлення складу депутатів. Постійно змінюється і законодавча база. Отже, нам потрібно підвищувати свій кваліфікаційний рівень, набувати знання, необхідні для якісного виконання посадових обов’язків, результативної роботи з виборцями.

Другий напрямок – «Розвиток активності територіальних громад».

Прикладом того, як громади можуть вирішувати місцеві проблеми, залучаючи жителів та акумулюючи кошти, є конкурс Проектів розвитку територіальних громад Черкаської області. Обов’язковою умовою участі кожного проекту є його проходження через громадські слухання. Саме громада визначає пріоритетність проблем розвитку територій, влада заручається підтримкою населення і працює над виконанням завдань також спільно з населенням.

Третій напрямок програми – «Організація громадських та соціальних заходів».

Обласна рада постійно сприяє суспільним ініціативам. Як приклад, уже три роки проходить щорічний конкурс студентських наукових робіт «Від студентського самоврядування – до самоврядування громад».

Четвертий напрямок програми – «Розвиток майнових засад місцевого самоврядування». У спільній власності територіальних громад області майже 160 об’єктів. Наше завдання – забезпечити збереження та ефективне використання комунального майна.

Аналогічні програми розвитку місцевого самоврядування повинні бути прийняті у багатьох районах.

Для успішної реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади потрібні розуміння і підтримка з боку населення, представників влади на місцях. Отже, наше головне завдання, яке ми ставимо сьогодні – роз’яснити людям суть реформи, показати переваги, які отримає кожна громада.

Моє бачення ситуації однозначне. Ми повинні готуватися до змін. А для цього необхідно самим бути добре обізнаним та переконаним у необхідності посилення і влади, і відповідальності на місцях.