Наталія Горбенко: «За останні три роки соціальні стандарти підвищувалися 15 разів»

11 жовтня 2013, 17:32
«Черкащина регіональна», №30-31, 11 жовтня 2013 року

У Черкаській області є політики, які протягом багатьох років підтримують імідж соціально відповідального депутата. Проведення прийомів громадян, посадка де рев в інтернатах, свята в навчальних закладах, зустрічі у дворах багатоповерхівок з мешканцями – для багатьох такі заходи «дрібнішають» щойно закінчуються вибори. Прикладом соціально відповідального депутатства є робота народного депутата України V скликання, депутата Черкаської обласної ради, голови постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення, заступника голови з ідеологічних питань Черкаської обласної організації Партії регіонів Наталією Горбенко.

– Наталіє Арсентіївно, Ви не першого скликання депутат Черкаської обласної ради. Депутатська робота у 2006 році й нині різняться?


– Принцип депутатської діяльність в розрізі участі в засіданнях постійних комісій та роботи в сесійній залі не змінився. Правда, набагато більше злагодженості та порядку.

Єдине, що радикально відрізняється – це зустрічі з людьми. Лише завдяки соціальним ініціативам Президента України Віктора Януковича вперше за роки незалежності люди йдуть на діалог і зустрічі стали конструктивними, й ефективнішими.

– Окремим напрямком соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича визначено працевлаштування людей з обмеженими можливостями. На якому рівні реалізація цієї ініціативи в нашому регіоні?

– У Черкаській області діє 15 підприємств, де облаштовано робочі місця для людей з обмеженими можливостями, Прикладом мудрого господарювання та піклування про долю людей з обмеженими можливостями, на мій погляд, є ПОГ «Черкаситара» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Рух за рівні можливості» під керівництвом Анатолія Полікарповича Каленчука. Сьогодні загальна чисельність працюючих на підприємстві становить 181 особу, із них 114 люди з обмеженими можливостями. Причому працівники з інвалідністю працюють в цеху й задіяні у найважливіших процесах виробництва.

– На державному рівні такі підприємства мають підтримку?

– Підприємства можуть отримати безповоротну фінансову допомогу через Фонд соціального захисту інвалідів для технічного оснащення чи переоснащення робочих місць для людей з обмеженими можливостями або для створення належних умов на робочому місці. Сума допомоги залежить від напрямку в якому ведеться виробничий процес, але це близько 50-70 тис. грн.

Окрім того, з метою сприяння діяльності таких організацій в Україні впроваджено систему пільгового оподаткування. На жаль, нині в процесі ліквідації регіональна комісія з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів у Черкаській області. Раніше завдяки професійності кадрів регіональної комісії, якою керувала протягом 10 років екс-депутат Черкаської міської ради Ольга Журавльова, керівникам підприємств вдавалося аргументовано презентувати свої досягнення та отримувати надзвичайно необхідні пільги. Зекономлені кошти підприємства постійно вкладали в розвиток.

Віднедавна підприємства громадських організацій інвалідів «у вільному плаванні» щодо підготовки документації та відстоювання права на пільгове оподаткування. Як наслідок, під час засідання комісії при обласній державній адміністрації одне підприємство не отримало пільг. Сподіваюся, що це випадковість, а не тенденція, і підприємству нададуть можливість виправити допущені помилки та отримати пільги.

– Але такі «випадковості» повсякчас беруться публічно обговорювати представники опозиційних політичних сил і заробляють собі дивіденди популярності?

– Популярність на балачках – сумнівна. Запитайте у згаданих вами представників, як вирішити, приміром, ситуацію з існуванням сільських шкіл, де навчається менше 40 осіб. Максимум порадять «зупинити владу». А як такі дії допоможуть у вирішенні ситуації? Що дітей більше в селі стане?

Погодьтеся, про користь будь-яких дій свідчать результати. Останній рік у кожному виступі на сесії Черкаської обласної ради я неодноразово наголошувала на необхідності прийняття нової обласної програми «Турбота». Пропонувала депутатам внести на розгляд постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення пропозицій. Від так званих опозиційних сил – ні слуху, ні духу.

Власне, що хочуть зупинити опозиціонери на Черкащині? Вони прагнуть зупинити збільшення дотацій та субвенцій, введення в дію нових газопроводів, завершення довгобудів, реконструкцію шкіл, дитячих садочків та лікарень, будівництво сільськогосподарських об\'єктів, переоснащення ферм, придбання шкільних автобусів, отримання ветеранами та людьми з обмеженими можливостями автомобілів, відкриття нових секцій та гуртків для школярів.

– А й справді з їхніх публічних заяв можна зробити подібний висновок. Але у Вас е аргументи дати відсіч?

– Найголовніше – всі соціальні допомоги, заробітна палата і пенсії виплачуються вчасно і в повному обсязі. У 2013 році утричі зменшилася кількість пенсіонерів в Україні, які отримують пенсії нижче 1 тис. грн. Загалом протягом 2010-2013 років соціальні стандарти підвищувалися 15 разів.

Необґрунтовано критикуючи дії влади, названі вами представники деструктивного елементу політичної системи, відстоюють власні інтереси. Моя їм корисна порада. Перш ніж паскудити дії влади, розкажіть про хороше, а вже потім, що поганого в тому хорошому. І, головне, як те погане виправити. А не знаєте про хороше і як виправити погане, то гріш ціна в базарний день таким діячам.

– Повертаючись до ситуації із існуванням сільських шкіл, де менше 40 учнів. Як пропонуєте вирішити змодельовану Вами ситуацію?

– Нині вже втілюються в життя соціальні ініціативи, що можуть змінити подібні ситуації. Збільшено допомогу при народженні дитини: першої – 30 тис. 960 грн., другої – 61 тис. 920 грн. та третьої – 123 тис. 840 грн. Найближчим часом завдяки Президенту України Віктору Януковичу в Черкаській області відкриється новий перинатальний центр, що дозолить знизити рівень материнської та дитячої смертності. Запровадження практики укладання соціальних угод дозволило вдосконалювати інфраструктуру сіл. У 2013 році 1900 медичних працівників України отримали направлення до пунктів первинної медичної допомоги у сільській місцевості, що дозволить покращити медичні послуги. Це якщо вирішувати проблему крізь призму демографічної ситуації.

У разі, якщо уникнути закриття школи не вдається, в Україні діє програма «Шкільний автобус».

– Чим ближче до моменту проведення саміту «Східного партнерства», запланованого на 28-29 листопада у Вільнюсі, тим більше бажаючих приписати собі досягнення у напрямку євроінтеграції...

– Беззаперечним залишається той факт, що 1 липня 2010 року за ініціативи Партії регіонів було прийнято Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», яким було закріплено мету приєднання України до ЄС. Приємно спостерігати, що в Україні сьогодні присутній зліт прагнень до євроінтеграції.