Звіт депутата обласної ради. Анатолій Кузьмінський: «Слово «депутат» від латинського означає «призначений, посланий»

22 жовтня 2013, 21:02
«Нова Доба», №76, 22 жовтня 2013 року

Мені пощастило бути делегованим виборцями Черкащини до обласної ради декількох скликань ще за радянських часів. І нині, під час останніх виборів до представницького органу області, я маю честь представляти інтереси людності Шевченкового краю в обласній раді VI скликання.

Серед багатьох депутатських обов\'язків найголовнішим, на мою думку, є безпосереднє спілкування з людьми. Саме з конкретними людьми. Слова «виборці», «електорат» звучать якось надто офіційно, дещо, абстрактно.

Депутат зобов\'язаний у певному місці, в обумовлений час вести прийом виборців, але коли я бачу біля входу в кабінет депутата «прийом громадян у середу з 12 до 14 години», відчуваю якийсь психологічний дискомфорт.

Пишу якраз ці рядки (8 жовтня, 9 год 45 хв), різко відчиняються двері, стрімко заходить чоловік і майже крізь сльози говорить: «Анатолію Івановичу, сьогодні вночі трактор тяжко травмував мого батька, він у тяжкому стані в Уманській міській лікарні. Лікарі говорять, що потрібна допомога обласної лікарні. Дуже боюся втратити батька, допоможіть». Телефоную Олександрові Миколайовичу Дуднику, головному лікарю обласної лікарні. Він реагує миттєво, і судинний хірург високої кваліфікації по санавіації відправляється в Умань. Такі ситуації виникають часто-густо: люди звертаються в робочий час, у вихідний, уночі, тобто, де й коли спіткала людину лиха година, тоді вона й шукає допомоги, а інколи й порятунку.

І я ніколи не дозволю собі розмістити оголошення «прийом з такої-то до такої-то години...», бо ти уповноважений постійно опікуватися-людьми, їхніми проблемами. Якщо ти до цього неготовий і надто цінуєш власний спокій, то нема чого братися за цю непросту й нелегку представницьку ношу.

Прикладів безліч, але хочу зупинитися лише ще на одному. Звертається родичка 90-річного ветерана Великої Вітчизняної війни. Ветеран хворий, лежачий. Прогнила відмостка, сирість у хаті, у чоловіка астма, немає телевізора. На стіні – великий портрет Президента України В.Ф. Януковича, на столі – ще один меншого розміру. Ветеран шанує владу – це зрозуміло й з розмови, і з зовнішніх артефактів, а чи шанують представники влади людину, яка заплатила своєю кров\'ю, молодістю, здоров\'ям за те, щоб і можновладці, і прості люди мали можливість нині жити, керувати й радіти життю?

Моє звернення до сільського голови не дало жодних результатів. Відповідь: «У сільській раді коштів для цього немає, а кошти спонсорів я направляю на розвиток села». Отакої! Прошу свого колегу, депутата обласної ради Івана Івановича Гретченка, разом організовуємо ремонт відмостки, купуємо телевізор, їдемо до ветерана. Проблема розв\'язана.

Поїздки в близькі й віддалені села, у лікарні, у школи, на підприємства, участь у різноманітних заходах, таких, як святкування ювілеїв населених пунктів сходки громадян і багато інших заходів і подій, під час яких спілкуєшся з людьми, глибше й повніше розумієш їхні проблеми, турботи й болі й силу власних можливостей намагаєшся допомогти, позитивно вплинути на розв\'язання наболілих проблем.

Останнім часом моя увага і як депутата, і як керівника навчального закладу концентрується на вирішенні проблем, пов\'язаних із 200-річчям нашого рівноапостольного земляка Т.Г. Шевченка. Для мене це неперехідна й особливо важлива подія. У ході підготовки до ювілею ми зі студентами взяли участь у посадці троянд на примузейній території у м. Каневі. Наші викладачі безкоштовно виконали великий обсяг робіт з перекладу на іноземні мови музейних матеріалів. Коли виникла необхідність друкування буклетів трьома мовами, а це зв\'язано з відчутними фінансовими витратами, довелося звернутися до голови облдерж-адміністрації С.Б. Тулуба, який з розумінням відгукнувся й надав необхідну допомогу. Цей перелік можна довго продовжувати.

Важливим аспектом діяльності депутата є участь у роботі постійних комісій. Я очолюю постійну комісію обласної ради з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування. На своїх засіданнях ми розглядаємо не лише питання, які стосуються заявлених у назві комісії сфер, а практично всі, які виносяться на розгляд сесій, а також, так звані, разові проблеми, звернення окремих громадян, установ і організацій. Одним із важливих питань є розгляд проекту бюджету, перед винесенням його на сесію, а також змін до бюджету впродовж року. Розглядаються на засіданнях комісії також різні програми. Словом, усі питання, які проходять через комісію, прямо чи опосередковано стосуються проблем життєдіяльності громад міст, сіл, окремих колективів, конкретних громадян і члени постійної комісії завжди одноголосно підтримують рішення людиноцентричного спрямування.

Ще одна форма діяльності депутата – участь у роботі фракції. Як правило, чергове засідання фракції відбувається перед сесією і на ньому розглядаються питання, винесені на сесію. Йдуть дискусії, іноді суперечки, але кінцевий підсумок – як оптимально й продуктивно розв\'язати проблему з користю для суспільних потреб, передовсім, для людей.

Одним із відповідальних і важливих обов\'язків депутата є участь у роботі сесій обласної ради. Хочу сказати, що за всю каденцію ради я не пропустив жодного сесійного засідання, хоч це не завжди просто дається.

Ознайомившись попередньо з матеріалами, які планується розглянути на черговій сесії, депутат бере особисту участь у засіданнях сесії, виступає зі своїм баченням, своєю думкою щодо тієї чи іншої проблеми, голосує. Питань на сесіях розглядається дуже багато, вони стосуються найрізноманітніших сторін життєдіяльності регіону, але є одна спільна для сесійних питань риса – усі вони спрямовані на поліпшення життя людей, на підвищення їхнього добробуту, на створення умов для спокійного й упевненого нинішнього й завтрашнього днів.

На моє глибоке переконання, усе, що оточує людину – держава, все, що є в державі, всі матеріальні, культурні й духовні блага – повинно служити цій людині, а не навпаки.

І передовсім це стосується депутата будь-якого рівня – від сільської ради до Верховної Ради України.