Звіт депутата обласної ради. Перше завдання народного обранця – йти до свого виборця

07 листопада 2013, 20:09
Надія Білоус, «Нова Доба», №81, 7 листопада 2013 року

У цьому переконаний Іван Іванович Гретченко – депутат обласної ради вже 3-є скликання поспіль. Цього разу він обраний за мажоритарною системою жителями Чигиринщини, його рідного краю. Депутат від фракції Партії регіонів, Іван Іванович – секретар комісії з питань праці та соціального захисту населення, яку очолює Наталія Горбенко.

Першочергова роль сільського депутата


Діяльність депутата Іван Гретченко тісно пов\'язав із роботою голови обласної організації Товариства Червоного Хреста, бо ж тут обов\'язки збігаються – допомагати людям. А що потрібно виборцям і як вирішувати їхні проблеми, Іван Іванович знає як ніхто інший, адже працює в Черкаській обласній організації Товариства Червоного Хреста вже понад 50 років й очолює її з 1976 року.

– Перше завдання депутата – йти до свого виборця, спілкуватися з кожним, – розповідає про свою діяльність Іван Гретченко. – Тому маю поквартальний графік виїзду на місця й прийому громадян. Зарані, десь за тиждень, вивішується оголошення про мій візит у село. Обов\'язково запрошую районних і сільських депутатів, які ближче до людей і першими повинні їм допомагати. Зустрічаюся з виборцями в сільській раді. Найбільше люди просять матеріальної допомоги на лікування.

Нещодавно Іван Іванович провів особистий прийом громадян у селі Зам\'ятниці Чигиринського району. На зустріч із депутатом прийшло понад 30 осіб, і кожен – зі своєю проблемою. Деякі вдалося вирішити в найкоротший термін. Зокрема, надано грошову допомогу на лікування інваліду І групи по зору й слуху, іншому виборцю – на протезування зубів. Не залишилося без уваги й звернення матері, яка сама виховує чотирьох дітей: вона отримала допомогу на лікування й оздоровлення малечі, а також одяг і взуття. Жодна порушена жителями Зам\'ятниці проблема не лишилася без уваги Івана Гретченка.

– Недавно двох жіночок із Боровиці й дідуся з села Вершаці, які недочували, медична сестра посадила в автобус, я зустрів їх на автобусній зупинці, відвіз в обласну лікарню. Нас зустріла Галина Василівна Зайчук, завідувачка сурдологічного центру. Їх обстежили, підібрали слухові апарати. Завітали вони й до нашої організації Червоного Хреста, а потім я відвіз їх машиною додому, – навів конкретний приклад допомоги людям Іван Іванович.

У лікарні, де було чимало відвідувачів, селян, які приїхали здалеку, прийняли без черги. «Бо це нас депутат привіз!» – відповідали вони іншим пацієнтам. А ті дивувалися: хіба є такі депутати, які привозять стареньких в обласну лікарню?!

– Ще раз наголошую на активізації роботи сільських депутатів. Адже сьогодні немає проблем зі слуховими апаратами, інвалідними візками, а люди про це не проінформовані, не знають, що їх надають безкоштовно, – продовжує депутат обласної ради. – Тому найближчим часом планую провести зустріч із депутатами сільських рад Чигиринського округу, незалежно від їхньої партійної належності. Йтиметься про їхню роль у вирішенні нагальних питань місцевих жителів.

Добре було б, якби навчали місцевих депутатів, а сільські голови організовували їхню роботу для виборців. У свою чергу, депутати обласної ради повинні частіше відвідувати сесії сільських і міських рад. Якщо ми цього не будемо робити, то не зрушимо з місця. Цього року я був на 7-8 сесіях у селах.

Допомагає як людям, так і школам, дитсадкам, медичним закладам

Як розповів Іван Гретченко, при обласній державній адміністрації діє комісія з надання матеріальної допомоги. Тож депутати, отримавши звернення, збирають необхідні матеріали й подають до цієї комісії. Бувають прохання й від колективів: шкіл, дитсадків, закладів охорони здоров\'я. Наприклад, було звернення 17 осіб із села Мельників Чигиринського району, які просили відремонтувати дорогу. Депутат звернувся до начальника райавтодору й незабаром прохання селян було виконано. У цьому селі вирішено й питання шкільного автобуса. Навідуючись у села свого округу, Іван Іванович обов\'язково завітає і в школу, і в ФАП, і до ветерана.

Завдяки благодійній акції обласної організації Товариства Червоного Хреста «З радістю до школи» 45 дітей області, які є сиротами чи перебувають під опікою, забезпечено шкільною формою, спортивними костюмами, шкільним приладдям, портфелями. Іван Гретченко тримає на контролі й оздоровлення дітей, зокрема в санаторії «Руська Поляна».

– В одному селі, не хочу називати, 23-є дітей мали позитивну реакцію туберкулінової проби. За п\'ять років жодна дитина не оздоровилася. То де ж сільський голова, депутати? – обурюється народний обранець. – Лікування, оздоровлення, санітарний стан села, допомога місцевим школі й дитячому садку – ці питання повинні вирішувати депутати. От був у селі Вершаці на прийомі, то привіз подарунки дітям і для школи все, що просили. У дитсадок – і комп\'ютер, і мийні засоби, і постільну білизну. У Галаганівку для дитсадка – посуд. Завезли паливо для 7 осіб (солдатських удів, ветеранам), які живуть у негазифікованих селах Чигиринщини.

Як голова обласної організації Товариства Червоного Хреста й депутат обласної ради, Іван Гретченко співпрацює з Чигиринським управлінням соціального захисту, Пенсійним фондом, районною лікарнею. Місяць тому для дитячого відділення ЦРЛ депутат привіз електроконвектор, для новонароджених – дуже зручні електронні ваги, придбав сучасні медичні меблі, постільну білизну та ковдри із протиалергійним наповнювачем. У кухонну кімнату – мікрохвильову піч, електроплитку, мийні засоби. А для повного комфорту – телевізор, DVD-програвач, пральну машину.

– На Чигиринщині давно створено пункти Товариства Червоного Хреста для надання першої медичної допомоги, – зазначає Іван Іванович. – За рахунок Товариства й спонсорів забезпечуємо їх необхідним обладнанням, медикаментами. Хочу відзначити комунальне підприємство «Фармацію», яке безкоштовно надало на 1,5 тисячі гривень медикаментів для шкільних аптечок. Керівник цього підприємства Олег Борисенко завжди відгукується на мої депутатські звернення.

Хоспіс – під опіку Товариства Червоного Хреста

Іван Гретченко перший відреагував на публікацію в «Новій Добі» про хоспіс, що на базі Другої міської лікарні Черкас. За кошти спонсорів і ТЧХ привіз пральну машину, постільну білизну, ковдри, жалюзі на вікна – усе, що просила головний лікар Світлана Алексєєнко.

– Цей хоспіс, у якому нині перебуває 15 осіб, буде під опікою Товариства Червоного Хреста. Як депутат порушуватиму на сесії обласної ради питання, щоб у кожній лікарні була палата паліативної допомоги, – підкреслив Іван Іванович.

Депутат також розповів про роботу комісії обласної ради з питань праці та соціального захисту населення. На засіданнях члени комісії розглядають соціальні питання, які обговорюють на президії обласної ради, потім на сесії. Протягом року відбулися виїзні засідання цієї комісії в Каневі, Умані, Золотоноші, під час яких розглядаються наболілі проблеми району, а також як вирішують звернення громадян на місцях.