Звіт депутата обласної ради. Володимир Багрійчук: «Органи місцевого самоврядування отримали більшу самостійність, а разом з тим і відповідальність»

22 листопада 2013, 14:19
Роман Кирей, «Черкаський край», №94, 22 листопада 2013 року

Депутат обласної ради Володимир Багрійчук має чималий досвід роботи депутатом. До нинішнього обрання він був депутатом обласної ради двох скликань у 80-90-их роках. Обирався також депутатом районної ради, працював в органах місцевого самоврядування – головою райвиконкому та районної ради.

– Набутий мною досвід додає розуміння ролі депутата в раді, розуміння проблем і потреб рад усіх рівнів, особистої відповідальності за ефективність діяльності ради та за прийняті нею рішення на користь регіональної і територіальних громад, – ділиться думками Володимир Петрович.

– Які тенденції в місцевому самоврядуванні Канівщини сьогодні простежуєте?


– На підставі власного досвіду можу стверджувати, що в діяльності органів місцевого самоврядування відбулося чимало позитивних змін. Найперше, що впадає у вічі, – сільські ради стали для своїх громад центрами влади й управління, надання соціальних послуг у сферах освіти, охорони здоров\'я, культури, утримання шляхів і доріг, благоустрою і розвитку територій, земельних відносин, правопорядку й соціального захисту громадян.

За часів існування на селі колгоспно-радгоспної системи головним управлінцем був керівник господарства. Він розпоряджався матеріальними й трудовими ресурсами і його роль у прийнятті рішень щодо розвитку соціальної сфери села, поліпшення добробуту селян була вирішальною.

Сьогодні центром влади, прийняття управлінських рішень на користь і в інтересах громади стали сільська рада, її голова й депутатський актив. Від їхньої активності, відповідальності, організаторських здібностей залежить вирішення питань життєдіяльності конкретного населеного пункту. І багатьом сільським головам вдається бути успішними менеджерами.

Важливу роль у досягненні мети відіграє уміння керівника, активу ради заключити вигідну для громади соціальну угоду між сільрадою і сільгоспвиробниками, які експлуатують земельні й трудові ресурси. У Канівському районі підписано 101 таку угоду на 2 млн. 711 тис. грн. Зазначені кошти суттєво доповнять фінансовий ресурс, виділений із місцевих (районного, обласного) та державного бюджетів на реалізацію програм і заходів, направлених на розвиток територій.

Цьогоріч Канівському району буде виділено з обласного та державного бюджетів на соціально-економічний розвиток 6 млн. 757 тис. грн.

Вони направляються на будівництво і реконструкцію об\'єктів центральної районної лікарні, ремонт шляхів і доріг, на їх освітлення, будівництво спортивних майданчиків, влаштування шкільних санвузлів тощо.

Своїм депутатським обов\'язком вважаю максимальне фінансування потреб моїх виборців. Ще додам: важливо те, що в органів місцевого самоврядування стало значно більше незалежності й самостійності у прийнятті рішень, направлених на розвиток громад. Поряд із цим підвищилась і їхня відповідальність перед людьми.

Заслуговує схвалення рішення сільських голів Канівського району, які створили й зареєстрували громадське об\'єднання – Асоціацію сільських голів. На своєму засіданні вони діляться досвідом, виробляють спільну політику й позицію щодо життєво важливих для громад питань, відстоювання прав та інтересів членів громади. На мою думку, змінилися й виборці. Вони все більше покладаються на власні сили, в них все більше пробуджується почуття господаря власної долі. Селяни вміють об\'єктивно оцінити діяльність місцевого органу влади та його керівництва.

– Які проблеми найбільше дошкуляють виборцям вашого округу? Що вдається і що не вдається вирішити?

– Проблем чимало. На мій погляд, найголовнішою є зайнятість населення, відсутність у людей можливості заробити на прожиття і дефіцит грошей для фінансування назрілих потреб. З цього починається старіння і занепад сіл, руйнування доріг і об\'єктів, повільне наближення до селян комунально-побутових благ.

Заради справедливості треба відзначити, що завдяки співпраці й взаємодії органів місцевого самоврядування з органами влади, при підтримці голови обласної державної адміністрації Сергія Тулуба, в Канівському районі чимало робиться для сільських людей. Ось кілька прикладів: посиленими темпами ведуться роботи по відбудові центральної районної лікарні й поліклініки, забезпечено 100% підвезення школярів до шкіл, функціонує мережа закладів охорони здоров\'я та освіти, культури. В селах Ліпляве, Яблунів у цьому році збудовано багатофункціональні спортмайданчики, а в селі Таганча такий буде зданий до кінця року. Спільними зусиллями органів місцевого самоврядування, влади й обслуговуючих кооперативів активно газифікуються населені пункти. Зокрема вирішуються ці питання у селах Литвинець, Ковалі, Яблунів, Тростянець, Курилівка, Грищенці. У цьому році буде відновлене вуличне освітлення у восьми селах. Проте органам влади та місцевого самоврядування належить зробити ще дуже багато, щоб життя канівчан було комфортнішим. Великі сподівання покладаються на здійснення заходів щодо відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

В усіх цих клопотах разом з активом сіл і району намагатимуся знайти себе і я, депутат одномандатного мажоритарного виборчого Канівського округу №14, до складу якого входить 39 сіл.

– Комісія, яку ви очолюєте в обласній раді (з питань планування, бюджету і фінансів), – одна з найвідповідальніших. Як вдається знаходити баланс між потребами області й можливостями обласного бюджету?

– В обласній раді всі комісії важливі. А знаходити баланс між потребами й можливостями обласного бюджету справді завжди складно, бо потреба в коштах часто у 2-3 рази переважає доходну частину бюджету. Завдання комісії, яку я очолюю, в тому, щоб бюджетні кошти направлялися на найнеобхідніші потреби, а розпорядники коштів використовували їх раціонально, економно і за цільовим призначенням.

Члени комісії завжди підтримують пропозиції щодо розподілу бюджетних асигнувань, які направляються на благо громади, на розвиток певної перспективної галузі, на реалізацію програм, прийнятих радою. Допомагає в роботі високий фаховий рівень, відповідальність депутатів, обраних до комісії, тісна співпраця з висококваліфікованими керівниками та спеціалістами департаменту фінансів ОДА, підтримка й сприяння працівників обласної ради.