Наталія Кравцова провела нараду щодо розробки обласної програми з надання паліативної і хоспісної допомоги

19 лютого 2015, 19:26
Наталія Кравцова провела нараду щодо розробки обласної програми з надання паліативної і хоспісної допомоги19 лютого 2015 року перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова провела засідання за участю директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолія Ситника, головного лікаря КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер» Віктора Парамонова, представників ряду громадських організацій, а саме: дитячого центру ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», благодійного фонду «Лицем до лиця» та іншими щодо вирішення проблем хворих, які потребують хоспісної та паліативної допомоги.

На жаль, на сьогодні в області знаходиться на обліку понад 33 тисячі лише онкологічних хворих, з яких кожного року помирає понад 2,3 тисячі осіб. Щорічно кількість нових випадків захворювання наближається до 5 тисяч.

Кінцева фаза перебігу онкологічного захворювання складає в середньому 4-8 місяців. В цей період хворий потребує кваліфікованої медико-соціальної допомоги, яку на сьогодні здебільшого здійснюють члени родини, а в кращому випадку – медичні працівники первинної ланки. Необхідної спеціалізованої лікарської допомоги ця категорія хворих не отримує.Наталія Кравцова провела нараду щодо розробки обласної програми з надання паліативної і хоспісної допомоги

В області розпочато створення відділень та відкриття ліжок паліативної/хоспісної допомоги, проте їх кількість та якість надання допомоги не відповідає потребам хворих та їх родин.

В ході спілкування учасники наради прийняли рішення, щоб у короткі терміни підготувати проект обласної програми, мета якої полягатиме в забезпеченні таких хворих кваліфікованою допомогою.

Присутні визначилися з переліком необхідних заходів, визначенням можливого приміщення, примірним штатним розписом працівників, підбором та навчанням медперсоналу, джерелами фінансування та інформаційно-роз’яснювальною роботою, термінами підготовки та відповідальними особами за той чи інший розділ програми тощо.