Небесну Сотню шанують на Черкащині

20 лютого 2015, 11:04
Небесну Сотню шанують на ЧеркащиніЧас із грудня 2013 року по лютий 2014 року назавжди залишиться чорною плямою на тлі історії України. Саме тоді тодішній режим застосував зброю щодо учасників мирних акцій протесту на Євромайдані у Києві. Внаслідок цього близько ста осіб, які відстоювали ідеали свободи і справедливості, загинули у цій боротьбі. Цих людей назвали Небесною Сотнею. 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. А нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цим документом встановлено щорічне відзначення 20 лютого Дня Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності.

На Черкащині заходи із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні відбуваються протягом усього року. У населених пунктах на їхню честь називають вулиці та площі, встановлюють пам’ятники та меморіальні дошки. У навчальних закладах проводять тематичні виховні заходи, демонструють театралізовані композиції, створюють тематичні стенди та колажі, присвячені учасникам Революції гідності, проводять виховні години та інші заходи.

У низці населених пунктів Черкаського району пам\'ять героїв Небесної Сотні вшанували за допомогою присвоєння відповідних назв площам і вулицям. Так, центральна площа в селі Леськи тепер носить назву Героїв Майдану, а в селі Дубіївка з’явилася площа Героїв небесної Сотні. В селах Свидівок і Руська Поляна вулицю Леніна перейменували на вулицю Героїв Небесної Сотні. Вулиця Леніна у селі Білозір’я стала вулицею Незалежності. У селі Первомайськ провулок Піонерський перейменували на вулицю Андрія Плохого.

У селі Руська Поляна на честь загиблих воїнів-прикордонників Оршанецького Навчального центру Держприкордонслужби перейменовано 6 вулиць: вулиця майора Віталія Вінниченка, вулиця майора Миколи Зайцева, вулиця старшини Сергія Єпіфанова, вулиця прапорщика Володимира Гречаного, вулиця генерал-майора Ігоря Момота, вулиця майора Ігоря Петріва.

У м. Золотоноша на території Меморіального парку міста встановлено пам’ятник «Героям Небесної Сотні». А у центрі смт Чорнобай і у селі Дубова Уманського району на їхню честь встановлено пам’ятні знаки.

Меморіальні дошки на честь тих, хто загинув за свободу і територіальну цілісність України з’явилися у низці населених пунктів, звідки вони родом. У селі Шарин Уманського району відкрито меморіальну дошку на честь Володимира Рижака, учасника Євромайдану, який загинув в АТО. У Тальнівській гімназії №1 відкрито меморіальну дошку в пам\'ять Героя Небесної Сотні, колишнього учня школи, Юрія Паращука. Меморіальну дошку Віктору Чернецю встановлено в Потаській загальноосвітній школі Маньківського району. А на центральній площі селища Маньківка встановлено меморіальну дошку пам’яті героїв Небесної Сотні та тих, хто відстоював незалежність України.

Весною 2014 року була висаджена алея на честь «Небесної Сотні» в селі Чорнявка та закладено парк пам’яті у селі Яснозір’я. Алея Небесної Сотні є і біля підніжжя Пагорбу Слави у м. Черкаси.
Низка заходів із вшанування подвигу учасників Революції гідності будуть проведені в області до Дня Героїв Небесної Сотні.