Українці відзначають 155-у річницю із дня перепоховання праху Великого Кобзаря

22 травня 2016, 16:57
Українці відзначають 155-у річницю із дня перепоховання праху Великого Кобзаря22 травня 2016 року у місті Канів відбулися пам’ятні заходи з нагоди відзначення 155-ї річниці перепоховання праху національного генія України – Тараса Григоровича Шевченка. В урочистостях взяли участь голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, народні депутати України – Владислав Голуб та Олег Петренко, місцеві жителі, студенти і школярі, військовослужбовці, делегації з районів і міст Черкащини, інших областей та із-за кордону, інші почесні гості.

Вшанування пам’яті українського Пророка розпочалося покладанням квітів до Меморіалу слави загиблих воїнів та поминальною панахидою в Успенському соборі. Саме тут 20-22 травня 1861 року стояла домовина з прахом Тараса Шевченка та відбулося відспівування і прощанням із поетом.Українці відзначають 155-у річницю із дня перепоховання праху Великого Кобзаря

Після літургії всі учасники колоною, яку очолила молодь із портретом Великого Кобзаря, рушили «останньою дорогою Шевченка» до Чернечої гори на могилу Тараса Григоровича.

Після завершення поминального молебню на могилі Тараса до присутніх звернувся голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко зазначивши, що велич нашого земляка в тому, що його слово, його творчість і досі є основою єдності всього українства.

Українці відзначають 155-у річницю із дня перепоховання праху Великого Кобзаря– Сьогодні вся Україна вклоняється пам’яті Великого Кобзаря. Славного українського сина знають в усьому світі… На його спадщині виховуються цілі покоління українських патріотів, адже злободенність його думки: «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля» – підтверджує саме життя. Кожен нинішній день засвідчує, як нам потрібна Шевченкова сила, його невичерпна спадщина, його віра і самопожертва в ім’я української нації, яка додає сил і непохитності у нинішній боротьбі з агресором, – наголосив голова обласної ради Олександр Вельбівець, виступаючи перед зібранням.

Також учасники урочистостей поклали квіти до пам’ятного знаку Олексі Гірнику – патріота-борця, який у радянські часи спалив себе живцем на знак протесту проти порусичення українців. Українці відзначають 155-у річницю із дня перепоховання праху Великого Кобзаря

Після офіційної частини заходу усі бажаючі мали змогу ознайомитись із виставкою виробів майстрів народного мистецтва біля підніжжя Чернечої гори та придбати сувенірну продукцію, виконану у національному стилі.

Також у нижньому парку Шевченківського заповідника відбувся урочистий концерт за участі творчих колективів Черкащини, з інших областей України та, навіть, представників української діаспори в Румунії.