п'ятниця, серпня 26, 2022

З 1 вересня аграрії зможуть податися в Державному аграрному реєстрі на дві програми з держпідтримки: виплату на гектар землі та на дотацію за утримання корів.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, зазначають у Мінагро.

- Розпочинаємо через ДАР дві програми підтримки. Перша – це виплата на гектар у розмірі 3100 грн на 1 га. Максимальний розмір – до 120 га. Немає обмежень, скільки гектар є у власності громадян, це може бути і один, і два гектари. Друга програма – підтримка тих, хто тримає від 3-х до 100 корів. Виплата буде в розмірі 5300 грн на корову, – зазначив Тарас Висоцький.

Міністерство інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації презентували Реєстр пошкодженого та знищеного майна. У ньому буде зберігатись інформація про житлові будівлі та інші споруди, що були зруйновані під час російського вторгнення. Ці дані необхідні для того, щоб сформувати політику компенсації збитків та відбудови після перемоги України.

- Відбудова України — складний процес, який займе багато часу та ресурсів. Тому було важливо розпочати підготовку до відновлення якомога раніше. Ми зробили це навесні. Саме тоді ми запустили прийом заявок про пошкоджене майно у Дії. А сьогодні презентуємо реєстр, який буде зберігати цю інформацію. Вона допоможе створити ефективний план відновлення та компенсувати збитки українцям, — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

В Україні спрощується доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюється контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року, повідомляють у МОЗ.

Також передбачається перехідний період для медичних закладів. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. А в разі відсутності підключення до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми № 3.

Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ.