четвер, лютого 23, 2023

З 25 лютого українці в селах зможуть скористатися послугою з обміну старих ламп розжарювання на нові LED-лампи. До цього послуга була доступна в усіх містах та селищах міського типу України, крім тимчасово окупованих територій. За весь час українці подали заяви про обмін понад 3,5 млн ламп через Дію. Обмін здійснюється за спільною програмою Уряду України та Європейського Союзу.

З 30 січня в Україні стартувала програма з обміну старих ламп на енергоощадні. Подати заяву можна в Дії, а отримати лампи — у відділенні Укрпошти. Українці вже обміняли мільйони ламп, тим самим знизили споживання електроенергії.

Відтепер програму масштабують і обміняти лампи можна буде не тільки в містах та селищах міського типу, а й у селах. Зокрема скористатися послугою зможуть і мешканці прифронтових сіл Донецької, Луганської, Херсонської, Харківської та Запорізької областей. Загалом по відділеннях Укрпошти у селах розподілять 6,6 млн LED-ламп.

Відкриття виставки з нових надходжень відбудеться 28 лютого. Організатори запевняють, що підготували для відвідувачів унікальні предмети, які мають власну історію, деякі днями привезли прямо з фронту.

- Окрім цього будуть спеціальні стенди, де волонтери-підприємці покажуть свою продукцію. Ці люди з початку війни стали допомагати фронту і вже облаштували цілі виробництва, де виготовляють все: від сіток та харчування і до плитоносок з бронежилетами. Вони працюють у вихідні й після роботи, а потім безоплатно передають речі на передову. Сподіваємося, що така ініціатива стане корисною і для інших волонтерів, щоб вони могли зав'язати корисні зв'язки і ще ефективніше підтримувати захисників, - додають у музеї.

Офіс Уповноваженого зі зниклих безвісти нагадує, що закон передбачає соціальний захист членам сімей військових і цивільних осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.

Передусім законом передбачено всебічне розслідування обставин зникнення людини та її розшук. Відповідальні органи зобов’язані надавати інформацію про хід і результати розшуку людини членам її сім’ї.

При цьому непрацездатні родичі зниклих осіб мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. 

Пенсія призначається незалежно від того, чи був страховий (пенсійний) стаж у зниклої особи. Вона нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи, від моменту внесення такої особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.