понеділок, грудня 14, 2020

14 грудня 1943-го року навіки вписано в історію м. Черкаси.  Після тривалих днів окупації німецько-фашистськими загарбниками, місто було звільнене воїнами 52-ї армії 2-го Українського фронту.

Головну роль відіграла 254-а стрілецька дивізія, якою командував полковник  Михайло Путейко. У цьому їм допомагала 373-я стрілецька дивізія та 7-ма гвардійська повітряно-десантна дивізія, 2 авіаційні і 1 зенітно-артилерійська дивізії, 4 бригади — танкова, артилерійська і 2 повітряно-десантні, 7 артилерійських полків різного призначення, серед них — полк гвардійських мінометів (відомих як «катюші»), 3 авіаційні полки і 1 окрема ескадрилья, 3 інженерно-саперні батальйони.

Усім вище згаданим військовим підрозділам за наказом Верховного Головнокомандуючого згодом було присвоєне почесне найменування Черкаських.

Сотні бійців, які полягли за звільнення міста, були похоронені на Пагорбі Слави. Їхні імена викарбувані на гранітних плитах меморіалу.

 

14 грудня відзначається чергова річниця вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Традиційно загальнообласні заходи проведено біля монументу, встановленому у Соборному сквері м. Черкаси.

У заходах взяли участь заступник голови обласної ради Михайло Мушієк, міський голова м. Черкаси Анатолій Бондаренко, заступниця голови ОДА Лариса Кошова, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, ліквідатори аварії на Чорнобильській атомній електростанції, представники підприємств та установ міста, громадських  організацій.

На початку спільний молебень провели  представники церков.

 

Державна служба статистики підготувала документ, за яким Кабінет міністрів України планує встановити термін проведення Всеукраїнського перепису населення . Це має відбутися у 2023 році. 

Проєкт розпорядження 9 грудня подано на засідання Уряду.

- Погодитися з пропозицією Державної служби статистики щодо проведення у 2023 році Всеукраїнського перепису населення, - йдеться в документі.

На виконання всіх робіт, що із цим пов'язано, необхідно 7,260 млрд грн. З цих видатків майже 70% складає заробітна плата тимчасового переписного персоналу та нарахування на неї. Для підготовки та проведення перепису населення передбачається залучити понад 98 тисяч тимчасових працівників.

Як зазначається в пояснювальній записці до розпорядження, в Україні останній Всеукраїнський перепис населення відбувся у 2001 році. За цей час у країні відбулися значні економічні, демографічні та міграційні процеси, які суттєво вплинули на кількісний та якісний склад населення