вівторок, грудня 26, 2023

У НАЗК запровадили автоматизовану перевірку декларацій. Таким способом перевірятимуть декларації, які мають найнижчий показник рейтингу ризику та містять дані, які можуть бути перевірені автоматизовано. В такий спосіб планується перевірити до 30% усіх поданих до Реєстру декларацій.

Співробітники НАЗК перевірятимуть декларації з найвищим показником рейтингу ризику, а також декларації, щодо яких надійшли повідомлення від правоохоронних органів, журналістів-розслідувачів тощо.

Щоб втілити цей план в життя, було укладено 11 протоколів обміну інформацією та договорів про електронну інформаційну взаємодію НАЗК з держателями реєстрів та банків даних. Якщо раніше автоматизовано можна було перевірити 31% інформації з декларацій, то тепер цей показник складає 75%.

Але автоперевірки торкнуться не всіх декларантів. Наприклад, автоматизовано не можуть бути перевірені декларації суддів.

Учасники та учасниці бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, а також їхні дружини або чоловіки можуть отримати фінансування від держави на розвиток власного бізнесу. Подати заяву можна на єРобота в кілька кліків на порталі Дія.

Про переваги:

- Тепер ветерани й члени їхніх сімей можуть отримати грант до 500 тис. грн
- Якщо надано грант до 500 тис. грн — не потрібно залучати власні кошти, все буде профінансовано програмою
- Якщо розмір гранту від 500 тис. грн — скасовано зобов’язання працевлаштувати двох УБД на новостворені чотири робочі місця
- Можна використовувати частину гранту на оренду землі для комерційних і виробничих цілей

На інфографіках - нові умови отримання послуги та на що можна використати грант

Верховна Рада України ухвалила Постанову про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024–2025 роках.

У 2024 році на державному рівні відзначатимуться такі дати:

- 1000 років із часу утворення Чернігівського князівства;

- 450 років із часу видання у Львові «Апостола» - першої друкованої книги в Україні;

- 100 років із часу заснування «Українського Радіо» - запуску у Харкові першої в Україні радіостанції;

- 1000 років із часу народження Ізяслава (Ізяслава-Дмитрія) Ярославича, Великого князя Київського, сина Ярослава Мудрого;

- 175 років із дня народження Олени Пчілки (справжні ім’я та прізвище - Ольга Косач), письменниці, фольклористки, етнографині, перекладачки, редакторки, видавчині, громадської діячки;